dijous, 30 d’agost del 2012

Jornada de tempestes

A hores d’ara el pas d’un sistema frontal fred està donant precipitacions a tot l’interior de Catalunya, on localment ja es superen els 10mm de pluja acumulada. Aquestes precipitacions s’aniran desplaçant cap al litoral  i prelitoral a la vegada que s’aniran reactivant, donant lloc a una tarda de tempestes que poden ser severes, amb calamarsa o pedra i, fins i tot, algun fenomen violent com la formació d’alguna mànega al mar. Les temperatures clarament en descens. La neu podrà caure en el Pirineu per sobre dels 2500 metres a partir d’aquest vespre.


Entrem en detall. Si apreciem l’imatge actual del radar i el meteosat podem apreciar com les nuvolades creixen amb força en punts de la Catalunya Central i el sud de França sent, lògicament, els indrets on amb més força descarreguen les precipitacions. Això demostra el potencial dels índexs d’inestabilitat que tenim.





A més, si observem les temperatures que es registren ara mateix, podem apreciar com per on està passant el front les temperatures estan començant a patir una davallada important, en molts indrets en prou feines passen dels 20 graus.




Serà a partir del migdia, quan l’aire fred i les humitats en diferents nivells, topi amb l’aire càlid i ‘carregat’ que tenim, que originarà la formació de tempestes fortes. Atenció que algunes d’elles poden ser severes, deixant alguna calamarsada o, fins i tot, pedra. No es descarta que hi hagi algun fenomen violent com algun esclafit, o alguna mànega enfront la costa. Les zones on es poden produir les tempestes més fortes són les de l’interior i zona del prelitoral, especialment triangle entre Pla de l’Estany, Alt Urgell i Alt Camp. Tot i que no es descarta que també es produeixin en zones del litoral, tenim la temperatura de l’aigua del mar molt càlida i, en algunes zones de la costa central i sur de la Costa Brava no es descarta que es reactivin al topar amb el mar càlid.

Un cop passi el front la situació sinòptica serà de nord, amb tramuntana forta a l’Empordà i una baixada notable de les temperatures. En el mapa següent podem apreciar la diferència de temperatures màximes esperada, en indrets de l’interior hi haurà una diferència de fins a 8 graus respecte les temperatures que teniem ahir.



A partir de demà divendres, amb un ambient molt menys càlid, s’anirà imposant el sol.

Davant aquesta situació, tant el Servei Meteorològic de Catalunya com l'Agència Estatal de Meteorologia ha activat diferents avisos per pluja i tempestes.

2 comentaris:

Joan ha dit...

Quin serà el temps pel cap de setmana?
Gràcies

Anònim ha dit...

Joan,

tot sembla indicar que assolellat, això sí, amb no tanta calor. La temperatura màxima no passarà dels 25 graus i per la nit s'haurà d'agafar màniga llarga ja de matinada es baixarà fins els 13-14 graus.

meteotossa