diumenge, 12 d’agost del 2012

S'acaba l'onada de calor. Resum.



  • Dissabte la calor ha tornat a ser especialment intensa a l’interior de Catalunya i s’han superat novament els 40 ºC en alguns punts de les comarques de ponent
  • A la tarda hi ha hagut tempestes localment fortes al Pirineu i Prepirineu
  • A Tossa de Mar ahir dissabte es va arribar als 31,3ºC. Divendres es va quedar en els 29,8ºC.
 
 
L’onada de calor que afecta Catalunya des de dimecres ha tornat a provocar un ambient molt calorós arreu del país, sobretot a les comarques de l’interior i especialment a les de ponent. Tot i que en alguns casos la temperatura màxima ha reculat lleugerament respecte la d’ahir a causa d’un augment de la nuvolositat durant les hores centrals del dia, s’han tornat a superar els 40 ºC en alguns sectors de les comarques de ponent, tant del pla de Lleida com del Prepirineu. Precisament, la temperatura més alta enregistrada dissabte a les estacions automàtiques gestionades per l’SMC ha estat de 41,4 ºC a Organyà (l’Alt Urgell), on ahir ja es van assolir els 41,6 ºC, el valor més alt que ha enregistrat mai aquesta estació instal·lada el 1996.
 
Els mapes següents mostren la distribució de la temperatura màxima de divendres i dissabte (fins a les 6 de la tarda):
Els mapes indiquen que la temperatura màxima ha baixat lleugerament respecte la d’ahir en punts del prelitoral gironí i cap a les Terres de l’Ebre, mentre que s’ha mantingut estable o fins i tot ha pujat lleugerament a l’interior i al Pirineu. Novament, cal destacar l’ambient xafogós del litoral, tot i que en aquest sector la temperatura màxima s’ha mantingut al voltant dels 30 ºC.
 
Si ahir divendres s’havia superat el llindar de Situació Meteorològica de Risc (SMR) per temperatura màxima extrema a 72 estacions meteorològiques automàtiques (EMA) gestionades per l’SMC (un 42% de les estacions disponibles), avui dissabte això ha succeït a 66 estacions (40% de les disponibles), bàsicament aquelles situades a l’interior del país i al Pirineu. Són estacions on la temperatura màxima del dia ha estat superior al seu percentil 98 de la temperatura màxima d’estiu.
 
La taula següent mostra la temperatura màxima d’avui dissabte a les estacions on s’han superat els 39 ºC, juntament amb el seu valor corresponent del llindar d’SMR (amb dades fins a les 7 de la tarda):
 
Estació
Comarca
T màxima 
  11/08/2012
  (ºC)
Llindar SMR
(ºC)
Organyà
Alt Urgell
41,4
37,2
Seròs - Depuradora
Segrià
40,7
38,2
Sant Romà d'Abella
Pallars Jussà
40,6
39,2
la Pobla de Segur
Pallars Jussà
40,3
38,9
Vilanova de Meià
Noguera
40,2
38,0
Aitona
Segrià
39,9
38,1
Tornabous
Urgell
39,8
37,9
Castelldans
Garrigues
39,7
38,0
Oliana
Alt Urgell
39,4
38,1
Tàrrega
Urgell
39,4
37,8
Horta de Sant Joan
Terra Alta
39,3
38,0
Baldomar
Noguera
39,1
38,5
 
 
La següent imatge, corresponent a la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’alçada) del dissabte 11 d’agost a les 12 hores UTC, mostra la temperatura en aquest nivell de la troposfera. S’hi pot veure com la massa d’aire càlid que emergeix del nord d’Àfrica continua afectant de ple el centre i est de la Península Ibèrica, mentre que pel Cantàbric arriba una nova massa d’aire atlàntic molt més temperada. El mateix mapa mostra com la temperatura en aquest nivell era de fins a més de  26 ºC a la meitat sud de Catalunya dissabte al migdia, un valor que només s’assoleix a Catalunya durant els episodis de calor més intensa.
 
Aquesta advecció d’aire càlid ha provocat un ambient especialment calorós a les zones de muntanya, amb valors de temperatura màxima superiors als 30 ºC en algunes zones situades a 1.500 m d’altitud. Per exemple, l’estació del Montsec d’Ares (1.572 m), a la comarca del Pallars Jussà i instal·lada el juny de 2003, ha enregistrat avui dissabte una temperatura màxima de 31,1 ºC, valor que supera àmpliament l’anterior rècord de l’estació, que era de 29,7 ºC, assolit el 20 d’agost de 2011.
 
Pel que fa a les 127 estacions amb una sèrie de dades de més de 10 anys, els registres de temperatura màxima de dissabte han superat la màxima absoluta de tota la sèrie a l’estació de Lladurs (el Solsonès), instal·lada el maig de 1998, ja que els 38,6 ºC d’avui dissabte superen els 38,5 ºC del 20 d’agost de 2011, l’anterior rècord de la sèrie.
 
D’altra banda, l’estació de Prades (el Baix Camp), ha igualat la temperatura màxima d’ahir (34,9 ºC), que va resultar el registre més alt de la sèrie en un mes d’agost, superant els 34,8 ºC del 27 d’agost de 2007. La temperatura màxima absoluta de tota la sèrie són els 35,2 ºC del 16 de juliol de 2005.
 
Convé destacar que ahir divendres van ser 8 de les 127 estacions que tenen com a mínim 10 anys de dades les que van superar la temperatura màxima més alta de tota la sèrie, mentre que unes altres 3 estacions van superar la temperatura màxima més alta en un mes d’agost.
 
 
A banda de la calor, convé remarcar que durant la tarda de dissabte s’han produït ruixats i tempestes irregulars que han afectat bàsicament al Pirineu i Prepirineu, tot i que han arribat fins a la Costa Brava i també han afectat l’extrem sud del país. Fins a les 7 de la tarda han acumulat 21,6 mm a Mollò (el Ripollès), com a registre més destacat.
 
 
La predicció indica que diumenge la temperatura baixarà arreu de Catalunya, tot i que la calor serà marcada sobretot a l'interior i al sud del país, on puntualment encara es podria superar el llindar d'onada de calor. La xafogor també es reduirà al litoral, però no desapareixerà del tot. La davallada tèrmica serà d'entre 2 i 5 ºC en general, i es notarà especialment a les zones de muntanya i a la Depressió Central. La tramuntana bufarà entre fluixa i moderada a l'Empordà i el mestral serà feble a la Vall de l'Ebre, malgrat que a la tarda girarà a component est. A banda, arribaran intervals de núvols i al centre del dia es preveuen alguns xàfecs o tempestes a punts del Pirineu i del quadrant nord-est. De cara a dilluns la temperatura acabarà de baixar arreu i la calor es normalitzarà. Els models a mitjà termini indiquen que la temperatura tornarà a remuntar lleugerament al llarg de la setmana vinent.
 
Més informació a www,meteo,cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat