dimarts, 7 d’agost del 2012

RESUM. NIT I MATINADA TEMPESTUOSA A CATALUNYA


  • Durant les últimes 24 hores les tempestes han afectat la majoria de comarques, deixant precipitacions abundants en punts del Pirineu, del Segrià i del litoral i prelitoral central. 
  • La predicció indica una notable pujada de la temperatura durant la segona meitat de setmana que arribarà al seu màxim divendres i dissabte.
  • A Tossa de Mar, finalment un parell de ruixats varen deixar 1,5 litres. Les tempestes més intenses varen passar davant del mar i es varen concentrar al prelitoral de Barcelona.
L’aproximació per l’oest d’un marcat solc acompanyat d’aire fred en alçada ha provocat un augment important de la inestabilitat arreu del país durant les darreres 24 hores, amb ruixats i tempestes que han afectat la majoria de comarques, tot i que de manera molt irregular. La precipitació acumulada ha estat abundant, superior a 20 mm, a molts sectors del Pirineu i del litoral i prelitoral central, així com en alguns punts del pla de Lleida i del nord del cap de Creus.
 
En canvi, la precipitació ha estat minsa o inexistent en punts de la Catalunya central, a l’extrem sud del litoral i prelitoral i al sud de la Costa Brava.
 
A partir del migdia de diumenge van començar a arribar algunes tempestes aïllades a l’oest del Principat, tant per l’extrem sud com, sobretot, pel Pirineu. De totes maneres, no va ser fins al vespre quan tempestes més extenses van arribar per la franja de ponent i van afectar bona part del terç oest de Catalunya, essent localment intenses i acompanyades de calamarsa o pedra al Segrià, la Noguera i punts del Pirineu lleidatà. Aquestes tempestes es desplaçaven de sud-oest a nord-est, de manera que posteriorment van afectar altres zones del centre del país, tot i que amb menys intensitat.
 
Durant la matinada de dilluns s’han reproduït alguns xàfecs poc importants al Pirineu i Prepirineu. Independentment, han començat a aparèixer fortes tempestes al litoral del Baix Penedès i del Garraf, que han provocat precipitacions localment intenses en aquestes comarques i que han acabat afectant especialment el prelitoral central, des de l’Alt Penedès fins al Vallès Oriental. Finalment, dilluns al matí les precipitacions s’han anat concentrant al nord-est del país, essent especialment intenses al nord del cap de Creus.
 
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han superat els 25 mm entre el diumenge dia 5 i el dilluns 6 d’agost fins a les 12 del migdia:
 
Estació
Comarca
PPT acumulada (mm)
5 i 6 d'agost de 2012 fins a les 12:00 h
el Vendrell
Baix Penedès
52,0
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
43,5
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
42,2
Olesa de Bonesvalls (XOM)
Alt Penedès
41,6
Vilanova de Segrià
Segrià
39,5
Gimenells
Segrià
38,7
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
38,4
Begues - PN del Garraf
Baix Llobregat
37,8
Castellbisbal
Vallès Occidental
37,4
Sasseuva (2.228 m)
Val d'Aran
36,7
Sant Pau de Segúries
Ripollès
36,6
Raimat
Segrià
35,4
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
34,4
Castellar del Vallès (XOM)
Vallès Occidental
34,3
Sabadell - Parc Agrari
Vallès Occidental
34,0
Caldes de Montbui
Vallès Oriental
33,5
Vielha e Mijaran
Val d'Aran
33,3
Vacarisses
Vallès Occidental
33,3
Montesquiu
Osona
32,8
Sant Sadurní d'Anoia
Alt Penedès
32,7
Font-rubí
Alt Penedès
31,4
Cunit
Baix Penedès
31,4
Orís
Osona
31,1
els Hostalets de Pierola
Anoia
30,8
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
27,7
Montserrat - Sant Dimes
Bages
27,5
Planoles (XOM)
Ripollès
27,4
Portbou
Alt Empordà
26,9
Abadia de Montserrat (XOM)
Bages
25,2
  
Pel que fa a la intensitat de la precipitació, diumenge al vespre es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Risc (SMR) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts) en alguns punts del Segrià, mentre que la matinada de dilluns s’ha tornat a superar en punts del litoral central i del nord del cap de Creus:
 
Estació
Comarca
Precipitació màxima 
en 30 minuts  
(mm)
Vilanova de Segrià
Segrià
39,4
Gimenells
Segrià
37,8
Raimat
Segrià
34,9
el Vendrell
Baix Penedès
27,6
Portbou
Alt Empordà
22,5
Begues - PN del Garraf
Baix Llobregat
21,2
 
 També van resultar destacables alguns valors de precipitació màxima en 1 minut enregistrats diumenge al vespre durant les tempestes que van afectar les comarques de ponent:
 
Estació
Comarca
Precipitació màxima 
en 1 minut  
(mm)
Hora
Gimenells
Segrià
3,8
 20:48
Vilanova de Segrià
Segrià
3,5
 21:22
Raimat
Segrià
2,9
 20:57
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
2,6
 18:08
Maials
Segrià
2,6
 21:16
 
 El següent mapa mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el diumenge 5 i el dilluns 6 d’agost fins a les 8 del matí. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de pluja vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i les mesures de les estacions de la XEMA.
 
Cal esmentar que entre les 8 i les 10 del matí de dilluns encara s’han produït precipitacions al nord-est del país que no apareixen reflectides en aquesta imatge. Han afectat sobretot el Montseny, les Guilleries, el Pla de l’Estany, la Garrotxa, el Ripollès i l’Alt Empordà i han estat localment abundants al nord del cap de Creus.
 
 
D’altra banda, la següent imatge mostra la distribució espacial i temporal de les descàrregues elèctriques enregistrades per la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) entre diumenge al migdia i dilluns al migdia. Els tons blaus foscos corresponen als llamps enregistrats diumenge a la tarda, els blaus més clars al vespre i nit de diumenge, els tocs grocs i taronges corresponen a la matinada de dilluns i els més vermellosos al matí de dilluns. Les hores de la llegenda s’expressen en UTC (Temps Universal Coordinat). Per obtenir l’horari oficial cal sumar dues hores (en horari d’estiu).
Finalment, cal esmentar que algunes de les tempestes van anar acompanyades de fortes ratxes de vent, entre les quals destaquen els 81,0 km/h d’Alguaire i els 79,6 km/h de Raimat, ambdues al Segrià, enregistrades diumenge al vespre durant el pas de la tempesta.
 
La predicció pels propers dies indica que l’atmosfera s’estabilitzarà i dominarà l’ambient assolellat en general, amb només alguns intervals de núvols d’evolució al centre del dia i sense precipitacions. Bufarà vent fluix en règim de terral i marinada, tot i que la tramuntana serà entre moderada i forta a l’Empordà fins dimarts a migdia, quan tendirà a desaparèixer. La temperatura anirà pujant progressivament durant els propers dies i es preveu un episodi de calor entre divendres i dissabte, amb valors màxims de plena canícula.
  
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials ./facebook.com/meteocat i @meteocat