divendres, 24 d’agost del 2012

S'acaba l'onada de calor


Divendres de calor més moderada, a l'espera d'una refrescada general el cap de setmana

Alberto Alcántara 3cat24.cat
L'onada de calor s'acaba aquest divendres. En les pròximes 72 hores esperem tot un seguit de canvis que faran baixar els termòmetres i portaran algunes precipitacions. Eldescens de les temperatures començarà a fer-se efectiu aquest divendres en molts indrets. Les màximes podran baixar un parell de graus en general, tot i que es notarà menys a la costa. Ahir, les màximes no van superar els 38,4 graus de Castelldans. 

Hi haurà pocs canvis en l'estat del cel: s'acumularan alguns núvols baixos cap al litoral i prelitoral, que a primera hora ja estaven situats a Tarragona i la costa Brava. Podran trencar-se més durant les hores centrals del dia, per reaparèixer un altre cop al final.  També esperemnuvolositat d'evolució, de moment poc activa, només capaç de deixar ruixats molt puntuals i febles, preferentment cap al Pirineu. A banda, arribaran algunes bandes de núvols prims per ponent al llarg del dia. 

Pel que fa al respir que ens donaran les temperatures, hem de dir que la nit encara ha sigut tropical a la costa, però les mínimes han baixat a gran part de Catalunya, entre 2 i 5 graus en alguns observatoris de Tarragona i també de manera més notable cap a l'interior. Aquests han estat alguns dels valors destacats. 

10 graus a Boí
12 graus a Das
14 graus a Núria
15 graus a Sort
17 graus a Vic, Solsona, i Golmés
18 graus a la Granada, la Seu d'Urgell, Artés, Castelldans i Olot
19 graus a la Panadella, Gandesa i Sabadell
20 graus a Berga i Lleida 
21 graus a Begues, Banyoles, Girona i Cervera
22 graus a Cunit, Cabrils, Camarasa, Manresa i Tàrrega
23 graus a Roses, Manresa, Amposta, Margalef i Tarragona
24 graus a l'Aldea i Riba-roja d'Ebre  
25 graus a Barcelona-Raval

Els vents inicials de sud i sud-est deixaran pas al final al vent del sud-oest, indicant el canvi de temps que es prepara per dissabte. Els cops podran ser moderats durant les hores centrals del dia a l'Alt Empordà i també al Pirineu, en aquest cas al matí.

Al País Valencià i al sud de les Balears es veuran alguns núvols baixos costaners bastant trencats. La sensació serà de sol gairebé arreu. Les temperatures pujaran una mica a la costa sud valenciana i baixaran a l'interior i a les illes.

El cap de setmana, final del túnel de calor

La baixada tèrmica serà molt més notable dissabte i diumenge, quan parlarem d'unadavallada important de la calor. Si a les portes del cap de setmana encara tindrem a sobre la isoterma dels 20 graus a uns 1.600 metres d'altura, diumenge a la matinada tindrem la dels 12 o 13 graus, tot i que després tornarem a tenir la dels 15 graus. En alguns indrets, com la Vall d'Aran, les temperatures cauran al voltant dels 10 graus. Aquest descens no serà tan acusat, i arribarà més tard, a les comarques costaneres. A banda, entre la tarda de dissabte i el matí de diumenge ens creuarà un front que pot reactivar les tempestes.

Dissabte començarà encara amb clarianes, però entre mig matí i migdia s'anirà ennuvolantper l'arribada del front per ponent. A banda, la nuvolositat prefrontal deixarà el cel també ennuvolat cap a la costa i el prelitoral central i sud, deixant probablement algun ruixat. A la tarda, el front descarregarà ruixats i tempestes molt irregulars però localment moderades i amb possibilitat de calamarsa. Les pluges apunten amb més intensitat a punts de muntanya i el prelitoral, tot i que davant d'aquesta situació els diferents models meteorològics no concorden gaire. Els xàfecs poden arribar cap al litoral al vespre i la matinada.

Les temperatures mínimes baixaran una mica, mentre que el descens de les màximes serà moderat a l'interior, d'entre 2 a 4 graus, que poden ser entre 6 i 10 a punts del Pirineu. Els vents inicials seran de ponent i sud-oest a l'interior i de nord-est a sud-est a la costa. Al llarg de la tarda, s'intensificarà la tramuntana a la costa gironina, amb cops de 60 km/h.  De cara a la nit, es reforçarà el mestral a les Terres de l'Ebre.

Al País Valencià, els núvols hi arribaran a la tarda, deixant algunes tempestes cap a l'interior de Castelló. Allà també s'intensificaran els vents de mestral al final del dia. Les temperatures baixaran. A les Balears, el cel aguantarà més assolellat i els efectes del front arribaran de matinada, moment en el que també es reforçarà la tramuntana a Menorca.

Diumenge no acabarà de fer net, sobretot a les comarques del litoral i el prelitoral, on encara es mantindrà el risc de ruixats. En canvi, s'obriran grans clarianes per ponent. Notarem un gran canvi de matinada i a primeres hores: després del pas del front i amb la retirada dels núvols, el descens de les temperatures mínimes serà notable a l'interior, un fet important després d'una setmana de mal dormir, amb temperatures tropicals en molts casos. Les màximes baixaran un esglaó més, quedant més normalitzades.

El vent bufarà amb força al matí, de mestral a Tarragona i de tramuntana a la costa Brava, amb cops de fins a 60 km/h. El mestral tendirà a minvar a partir de migdia. El vent de nord encarà podrà deixar alguns cops de 30 o 40 km/h.