S’acaba l’agost i per tant estem arribant al final de l’estiu climàtic. Aquest any pocs, per no dir ningú, es podrà queixar del temps, a excepció d’aquells que no els hi agrada la calor ni els dies monòtons de sol.
Aquest estiu ha estat a Tossa extremadament sec, on entre Juny, Juliol i Agost només han caigut 12,2 litres, quan realment haurien d’haver caigut gairebé 100 litres, és a dir, ha plogut només un 12% del que hauria d’haver plogut.
Per buscar un Agost tan sec, ens hem de remuntar a l’Agost del 1928, on només varen caure 1,1 litre i més recentment al 1960 amb 3,4 litres. Lluny queden aquells estius de finals dels anys setanta principis dels 90 on queien entorn els 100 litres cada mes i provocaven més d’una riuada portant-se els cotxes dels turistes que estaven estacionats a la riera.
Si mirem el següent gràfic, podrem comprovar la diferència entre la pluja caiguda cada mes aquest any i la mitjana corresponent de cada mes. Mirant el gràfic hi ha prou per entendre’s la situació de manca d’aigua que tenim els nostres boscos i no sembla que la situació hagi de canviar.
3 comentaris:
Ostres, desde el 1928!! Em sembla molt fort. No m'ho hauria imaginat pas! Jo creia que estar 31 dies seguits a l'Agost sense pluja no era tant extrany. Pensava que aproximadament cada 5 o cada 10 anys per exemple succeia la casualitat de que en cap de les 4 setmanes i mitja queia pluja.. Pensava que el clima mediterrani tossenc era més irregular en aquest aspecte. Merci per la informació per tant!
Els altres mesos també varen ser molt secs i això posa en risc la pervivència d'especies vegetals i animals que viuen al Massís de forma relicte en determinats punts "humits" com ara a la vora d'algunes fonts naturals, basses i rierols i que son indrets que els salvaguarden de l'extinció. ..Si aquests indrets s'arriben a secar la viabilitat de l'especie entra en greu perill.
Els boscos en general també se'n poden resentir. No obstant, a pesar de que portem un periode tant llarg de sequera encara no aprecio gaires arbres amb síntomes de gravetat per culpa d'aquesta sequera, cosa que si va succeir en canvi al 2003 i al 1994 si no m'equivoco, que en canvi van tenir més precipitació que enguay. ..Segurament es degui a que aquell periode sense pluja potser va anar acompanyat de molts dies amb humitats relatives baixes i potser en l'estiu actual han preponderat sortosament les humitats elevades. ..Hauria d'intentar consultar dades meteorològiques.
Els litrets que van caure al Juny (6'2) i els del Juliol (4 i mig) van servir puntualment per frenar una mica el procés de sequera pero no per hidratar les arrels dels arbres ja que un gran %d'aquesta aigua quan cau queda retinguda a les capçades i després s'evapora i la que si que pot arribar al terra només te capacitat en tot cas per humitejar l'horitzó més superficial del terreny (la capa de virosta i d'humus superior); es a dir, serveix per regar alguns fongs i alguna herba fina i alguns espàrregs per exemple, pero en general no entra en contacte amb les arrels dels arbres perque la puguin absorbir. ..I bé, no m'enrrollo més que de tot això ja en voldré parlar en el proper article que escrigui al blog selvàtic (o desertic!.. A aquest pas..)
Això mateix és el que em pregunto des de fà quatre mesos i no hi ha manera de trobar-la.
Aquest any serà nefast pels nostres boscos,cosa que no vol dir que aquesta tardor no ens caigui tota l´aigua que fins ara no ha caigut.
Mira Fran a Barcelona la mitja dels ultims 40 anys de pluja al mes d´Agost és de 54 l/m2, i aquest any, a tres dies d´acabar el mes d´Agost portem 0,3 l/m2 a La Sagrera ( Barcelona)
Més sec que un mileurista a final de mes !!!!!!
Publica un comentari a l'entrada