dimecres, 16 de setembre del 2009

Situació de risc. S’esperen aiguats!

La situació meteorològica a partir de demà es presenta interessant i perillosa en alguns punts.

Trobem un potent anticicló s’allarga de les Açores fins a les illes britàniques que degut a la seva rotació en sentit horari (com giren tots els anticiclons) està impulsant aires del nord-est i, per tant, freds cap a la nostra latitud. Aquests vents, a més, porten humitat i es carreguen encara més al arribar al mediterrani ja que la massa freda topa amb la calor del mediterrani que està entorn els 25-27ºC depenent de la zona.

El còctel explosiu el trobem a les capes mitges i altes, on trobem una bossa freda que ha estat portada per les corrents del mateix anticicló. Una bossa freda de -21ºC en el seu centre a 500 hPa, a uns 5500 metres d’alçada que s’anirà basculant i dividint en dues petites bosses fredes, la més activa i inestable anirà desplaçant-se cap a l’est, cap a la costa mediterrània al llarg de darrera hora de dijous i matinada de divendres però sense perdre força, a més, aquesta bossa freda, alimenta les baixes irregulars que trobem a la zona de la Península Ibèrica fruit de la mateixa insolació i que, a més, reflecteixen la bossa freda en alçada.

Amb la basculació de la bossa freda cap a l’est, durant la matinada de divendres tindrem vents d’origen marítim, que seran càlids, humits i amb uns índexs elevadíssims d’inestabilitat en tot el Mediterrani. Tot això, toparà amb la bossa freda en alçada creant una típica situació de temporal de pluges de setembre.

Així doncs, ATENCIÓ, a partir de demà dijous les precipitacions s’aniran estenent de sud cap a nord. Les més importants seran a la meitat est i durant la nit i matinada de dijous a divendres. En alguns punts, s’acumularan quantitats importants de pluges, amb precipitacions que podran ser fortes o molt fortes.

A Tossa s’espera que la pluja arribi al llarg de la segona meitat de dijous, intensificant-se durant la nit i matinada de dijous a divendres. Puntualment podran ser intenses, amb calamarsa i fort aparell elèctric.

S’haurà d’anar seguint i vigilar una possible crescuda sobtada de la riera, portem molts mesos que no plou amb ganes, el terreny està molt sec malgrat les pluges de dilluns i això origina que l’aigua tingui més facilitat en arrastrar fang, pedres, vegetació morta... que podrien produir un tap a la riera i originar un flash flood (una onada, crescuda sobtada de la riera) com va passar el 13 d’octubre de 2005. Ho anirem seguint.