dijous, 27 de gener del 2011

Aigua i…….. neu!

Després de portar una setmana sota una important onada de fred, sembla que aquesta es vol acomiadar amb precipitacions que ens portaria a tenir uns quants dies de temps inestable. Però anem cap a curt termini perquè es presenta un dia complicat avui dijous.

A hores d’ara les glaçades tornen a ser gairebé generals a tot l’interior de Catalunya i en alguns indrets arriben gairebé fins a la costa. Mentre aquest fred s’acumula a les fondalades i zones interiors de Catalunya, està començant a entrar masses de núvols pel sud i zona marítima que comencen a tapar al cel degut a una borrasca que està entrant per l’Estret de Gibraltar i està fent girar els vents de component marítima, és a dir, carregats d’humitat. Aquesta baixa ha de viatjar cap a Catalunya i anant-se aprofundint al llarg del dia. Això ens portarà núvols i precipitacions. Però quin tipus de precipitacions?

Intentem explicar-ho. Portem molts dies consecutius amb temperatures molt baixes, amb glaçades que han arribat a la mateixa platja. Tot aquest aire fred s’ha anat acumulant en molts indrets, especialment de l’interior de Catalunya. A més, a 850hPa (a uns 1350 metres d’alçada) trobem encara temperatures negatives (entre els 0 i els -2ºC), això vol dir, que entre la superfície i fins a la base de les nuvolades la temperatura ha de ser negativa. Per tant, degut a aquesta situació complexa, és probable que les primeres precipitacions que caiguin, especialment a l’interior puguin ser de neu en cotes entorn els 200-300 metres. Tot i aquestes sorpreses de primera hora, els vents marítims solen ser més càlids i la baixa també porta aires més ‘càlids’, per tant, en principi la cota de neu pujaria progressivament al llarg del dia fins els 500-600 metres, a excepció de zones interiors de la meitat nord on la cota de neu, degut a l’estancament de l’aire fred, es quedaria entorn els 400 metres.

Dit això, que pot passar a Tossa?

Ara mateix a Tossa estem entorn els 3,5ºC i a la zona de plana de Girona (Llagostera, Santa Coloma Farners, Girona...) està glaçant de forma generalitzada amb temperatures entre -1 i -3ºC. A més, ja s’està començant a tapar el cel (és a dir, costarà que marxi l’aire fred). Dit això, durant el matí es probable que les precipitacions puguin ser en forma de neu per sobre dels 300-400 metres a Cadiretes, però sembla ser que la cota pujaria al llarg del dia fins els 600 a la vegada que les precipitacions es farien més generals i importants. Les precipitacions continuarien al llarg de divendres i de forma més irregular el cap de setmana.