dilluns, 3 de gener del 2011

Un eclipsi parcial retardarà demà la sortida del sol

Un eclipsi parcial retardarà demà la sortida del sol

L'ocultació s'iniciarà a primera hora del matí

El punt màxim es podrà observar, amb les proteccions adequades, a les 8.59 h

El fenomen es podrà seguir en directe per internet

Simulació de l'inici (esquerra) i de la fase màxima de l'eclipsi de demà, vist des de Barcelona Foto: SERVIASTRO.

El sol tindrà demà a Catalunya una sortida força complicada. A banda de les possibles boires i núvols, l' estrella haurà de superar a primera hora del matí l'ombra de la lluna, en el segon eclipsi solar més espectacular des de començament de segle. L'última vegada que la lluna es va posar al davant del sol (vist des de Catalunya) va ser el 3 d'octubre del 2005, en un atractiu eclipsi anular de sol.

L'eclipsi es podrà veure demà des de Catalunya immediatament després de la sortida del sol (a les 8.19 h, a ciutats com Barcelona i Girona). Per aquest motiu, per observar el fenomen, a banda de protegir-se els ulls de forma adequada, caldrà situar-se en un punt sense obstacles en l'horitzó.

El màxim eclipsi es produirà a les 8.58 h, quan la lluna taparà poc més de la meitat del disc solar. El fenomen astronòmic s'acabarà per als observadors de Catalunya a les 10.17 h.

Diverses entitats organitzen per demà activitats per facilitar l'observació correcta i segura de l'eclipsi. L'Agrupació Astronòmica de Barcelona, Aster, en col·laboració amb el Castell de Montjuïc, per exemple, convida els ciutadans a participar en l'observació de l'eclipsi des del terraplè est del castell.

L'eclipsi es podrà observar a través d'internet des de serveis com ara Serviastro (del departament d'astronomia i meteorologia de la UB), a la web serviastro.am.ub.es; i a les pàgines del Parc Astronòmic Montsec (www.parcastronomic.cat/live) i de la Societat Astronòmica de Lleida (www.astrolleida.cat/live/e).