diumenge, 30 de gener del 2011

Nevarà aquest vespre a Cadiretes?

Molts són els models que indiquen que la cota de neu aquest vespre podria baixar dels 500 metres, en canvi d’altres la situen per sobre. Que passarà finalment? La realitat es que la méteo, com tots sabeu, és molt capritxosa i sempre un misteri, potser aquest és l’encant de la meteorologia, ser una ciència inexacte.

El que sí sembla és que a partir d’aquesta tarda tornarem a tenir precipitacions. Aquestes han de començar a partir del migdia per l’Empordà i s’han d’anar generalitzant i fent-se més persistents al llarg de la tarda i, especialment, cap al vespre. Amb aquesta entrada de precipitacions pel nord-est, que s’anirà desplaçant cap a Barcelona al llarg de la nit, coincidirà amb l’entrada d’una bossa freda en alçada de -31ºC (a 5500 metres d’alçada) i de -1/-2ºC a capes baixes (a 1500 metres), aquesta injecció d’aire fred ha de facilitar el creixement de núvols convectius que acabin originar alguna tempesta i, no cal dir-ho, una davallada de la cota de neu.

Si apreciem l’imatge actual del satèl·lit, podem apreciar com comença a entrar una massa de núvols compacta per l’Empordà a la vegada que creixent nuvolades en zones de l’interior degut a l’injecció d’aire fred en alçada.


Dit això, i si haig de fer un pronòstic per a Tossa i Catalunya em decanto per:

Arribada de les precipitacions per l’extrem nord-est a partir de migdia, a la vegada que creixeran nuvolades per l’interior. A partir de la tarda les precipitacions aniran guanyant terreny i la temperatura començarà a baixar. Aquestes precipitacions s’aniran desplaçant de nord-est cap a sud-oest, arribant a Barcelona de cara al vespre-nit. La cota de neu baixaria, generalment, dels 700-600 als 400-300 metres (esporàdicament més baixa en moments de ruixats més forts en zones de l’interior), malgrat que el Servei Meteorològic de Catalunya dona una cota de 700 metres, l'AEMET de 900 i TV3 de 800.

Per tant, a Tossa precipitacions a partir de mitja tarda, podent ser de neu per sobre dels 300-400 metres a Cadiretes.