dimarts, 1 d’abril del 2008

RESUM del MARÇ 2008

Aquest mes de març s’ha mostrat amb unes temperatures molt irregulars i canviants, unes precipitacions superiors a les habituals i un xic ventós.

Si observem el gràfic 1, podem apreciar com les temperatures han estat molt canviants. El principi de mes es va mostrar certament fred per l’entrada de masses d’aire del Nord que van donar lloc a fortes nevades al Pirineu i fortes tramuntanades.
Aquesta situació va deixar a la nostra localitat 2 litres de pluja el dimarts 4 acompanyat de calamarsa i calabruix; i un cop màxim de vent de 89,7 km/h el dimecres dia 5, i de 74,6 el dia 6. Aquesta ventada va originar el trencament de branques i, fins i tot, la caiguda d’arbres.


Gr, 1. Evolució de les temperatures màximes i mínimes


El dia 9, un front fred va deixar 26 litres a Tossa de Mar i va obrir les portes a una falca anticiclònica que va estabilitzar l’atmosfera amb temperatures màximes que es van enfilar fins els 19,3ºC els dia 13 i 15. No obstant, les nits continuaven sent fresques amb mínimes habituals d’aquestes dates (entre els 6 i els 8ºC).


Les temperatures elevades eren aprofitades per alguns valents per anar a la platja.


A partir del dimecres 19, l’entrada de masses fredes del nord acompanyat de fronts actius va estabilitzar l’atmosfera donant lloc a un final de mes fred i plujós.

Així, el dissabte 22, en ple pont de la Setmana Santa, una sèrie de nuclis tempestuosos es van formar en tot el nord-est de Catalunya, un d’aquests nuclis va afectar la nostra Vila deixant 22 litres de precipitació líquida. Tot i les calamarsades fortes que van afectar a zones properes com Blanes, Tordera, Palafolls… Tossa es va quedar al marge d’aquest fenomen.

Els ruixats, el fred i el vent han estat la tònica d'aquest mes de març


El diumenge 23, i després d’una matí assolellat, a partir de migdia van començar a créixer novament núvols convectius a sectors de Girona i que es van reactivar en arribar a la nostra població. Aquesta nova tongada de ruixats, va venir acompanyada de neu en cotes inferiors els 200 metres (Girona, Cassà de la Selva), que a la nostra Vila es va produir en forma líquida acumulant una quantitat total de 6,8 litres. Durant el ruixat, la temperatura va davallar 6,7ºC (de 12,5 a 4,8). La neu va aparèixer per sobre dels 400 metres i va agafar per sobre dels 450.

Nevada del diumenge 23 al Massís de ses Cadiretes.

Tot i que les temperatures van anar remuntant de mica en mica, un nou ruixat va deixar 2,4 litres el dimecres 26, que es repetiria els dos darrers dies de març amb una nou sistema frontal, que deixaria un total de 19 litres entre la nit del diumenge 30 i la matinada del dilluns dia 31, a més, la tramuntana es va tornar fer notar amb un cop màxim de 67 km/h.

Gràfic 2. Precipitació total del mes i comparació amb la mitjana.

Si observem el gràfic 2, podem veure com a Tossa han caigut un total de 82 litres, és a dir, ha plogut un 44% més del que seria habitual, realment, una bona noticia tenint present la greu sequera que pateix tot Catalunya i altres indrets d'Espanya.

Altres Dades:

TEMPERATURES

Temperatura mitjana del mes: 11,3ºC

Temperatura Màxima mitjana: 15,9ºC

Temperatura Mínima mitjana: 6,6ºC

Temperatura Màxima Absoluta: 19,3ºC (dia 13 i 15)

Temperatura Mínima Absoluta: 2ºC (dia 24)

PRECIPITACIONS

Precpitació Total del mes: 82 litres

Precipitació màxima diària: 26 litres (dia 9)

VENT

Cop màxim de Vent: 89,7 km/h Nord (dia 5)