dissabte, 12 d’abril del 2008

Fem Balanç


Entre dilluns 7 i divendres 11 d’abril la pluja ha afectat tot Catalunya, tot i que amb molta irregularitat. La zona amb precipitacions més abundants ha estat el Pirineu i el Prepirineu, sobretot el sector occidental.

El desplaçament de l’anticicló que les últimes setmanes ha dominat el sud d’Europa ha permès l’arribada d’una depressió que ha deixat pluja a bona part de la Península Ibèrica durant l’última setmana.

A Catalunya aquest episodi de precipitacions va començar dilluns dia 7, quan les pluges van ser febles en general i van afectar especialment el terç oest del país. Dimarts les pluges van tornar a afectar l’interior de Catalunya, en especial el Pirineu i Prepirineu Occidental i el nord de la Depressió Central. Dimecres van escombrar tot el territori de sud-oest a nord-est, i a la tarda es van formar algunes tempestes moderades, especialment al Pirineu i al Prepirineu.
Dijous va ser el dia que va començar a creuar la part més activa de la pertorbació. Les precipitacions es van iniciar al matí en forma de ruixats dispersos, tot i que al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu Occidental les pluges van ser més continuades. A partir de migdia les nuvolades es van desenvolupar amb força i van deixar xàfecs i tempestes a bona part de l’interior del país, amb intensitat moderada i fins i tot acompanyades de forts vents i de calamarsa. Divendres al matí les pluges han continuat centrades al sector occidental del Pirineu i
del Prepirineu, però han estat febles. A migdia s’han anat desplaçant i centrant a la meitat est de Catalunya, a mitja tarda s’han estès a tota la Depressió Central amb xàfecs i alguna tempesta moderada, i al final del dia tenen tendència a centrar-se al Litoral i el Prelitoral.

A continuació hi ha els valors més destacats de pluja acumulada entre dilluns 7 a les 00:00 UTC i divendres 11 d’abril a les 18:00 UTC (20:00 hora oficial), enregistrats amb les estacions meteorològiques automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya:


Port del Comte (Solsonés) ----------------------------------113,2
Salòria (Pallars Sobirà) -------------------------------------100,0
Organyà (Alt Urgell) --------------------------------------- 89,4
St. Romà d'Abella (Pallars Jussà) --------------------------- 80,4
La Pobla de Segur (Pllars Jussà) --------------------------- 76,8
El Pont de Suert (Alta Ribagorça) -------------------------- 59,8
Cadí Nord (Cerdanya) ------------------------------------- 53,3
La Seu d'Urgell (Alt Urgell) -------------------------------- 46,0
Ulldeter (Ripollés) ----------------------------------------- 41,2
Núria (Ripollés) ------------------------------------------- 29,6
Malniu (Cerdanya) ---------------------------------------- 27,3
Alfarrà (Segrià) ------------------------------------------- 24,7
Muntanyola (Osona) -------------------------------------- 22,2
Lleida (Segrià) -------------------------------------------- 20,8
St. Llorenç Savall (V. Occidental) -------------------------- 20,8
Olot (Garrotxa) ------------------------------------------- 19,0
Molló (Ripollés) ------------------------------------------- 17,4
Cervera (Segarra) ---------------------------------------- 16,8
Viladrau (Oosona) ---------------------------------------- 15,8
La Vall d'en Bas (Garrotxa) ------------------------------- 15,7
Banyoles (Pla de l'Estany) -------------------------------- 15,0


Tot seguit es pot veure un mapa de Catalunya amb la distribució de la precipitació acumulada entre dilluns 7 i divendres 11 d’abril. Es pot veure com la pluja ha afectat tot Catalunya, si bé la zona on més ha plogut ha estat el vessant sud del Pirineu i del Prepirineu Occidental (un fet habitual en aquest tipus de situació meteorològica de sudoest).
L’altre sector on la pluja també ha estat abundant, tot i que en menor mesura, és el Pirineu i el Prepirineu Oriental. A la depressió Central els valors també han estat destacats. On ha plogut menys fins ara és al Litoral, tot i que en aquest cas, així com també a la Catalunya Central, les quantitats s’incrementaran durant la propera matinada.


Mapa de repartiment de precipitacions a Catalunya en tot l'episodi


La previsió indica que dissabte ja no s’esperen precipitacions, tret d’alguns ruixats residuals de matinada al Litoral i Prelitoral Central. Entre diumenge a la tarda i dilluns creuarà un nou sistema frontal poc actiu que podrà deixar algunes precipitacions disperses al terç nord de Catalunya.
Els mapes de mitjà termini no fan preveure l’arribada de pertorbacions importants durant la primera part de la setmana vinent, tot i que a partir de dijous es podria iniciar un nou episodi de pluja.


Més informació a www.meteo.cat.
Servei Meteorològic de Catalunya
Barcelona, 11 d’abril de 2008

1 comentari:

Unknown ha dit...

jo pensava que plouria molt més. Per la situació que es marcava, semblava que haurian de caure uns 30 ó 40 litres en tot el període