dimarts, 22 de setembre del 2009

Efectes de la sequera a Tossa


Aquests darrers dies les pluges han tornat a Tossa. Malgrat que no han estat abundants com en molts punts de Catalunya (en alguns indrets de Barcelona i Tarragona la darrera setmana s’han recollit més de 100 mm) ens ha servit per refrescar una mica els nostres boscos, un bosc molt castigat per la sequera que portem des de la primavera i que han originat la mort de milers d’arbres, especialment alzines sureres, moltes d’elles joves.

En les següents fotografies, realitzades la setmana passada per en Marc Bret per diferents racons del Massís de ses Cadiretes, el paisatge és desolador, ens hauríem de remuntar gairebé al 1994 per apreciar una situació al bosc tan crítica. Realment, podem dir que em tingut sort, ja que els incendis han passat de llarg. Ara caldrà una bona gestió del bosc i una bona neteja de tots aquells arbres morts que a part de repercutir en el paisatge verd, són un element d’ignició i de combustible molt perillós.
El terreny a pocs centímetres de fundària es troba ben sec malgrat la pluja dels darrers dies.
La Font d'Aiguafina i la resclosa que porta el mateix nom completament seca.

Alzines sureres, brucs, cirerers d'arboç... morts per la manca d'aigua per diferents punts del massís de ses Cadiretes.

Pel que fa el temps els pròxims dies, tindrem un temps típic de tardor, on ni plou ni fa sol. L’ubicació d’una baixa enfront les costes d’Algèria i l’anticicló allargant-se per tot el centre europeu ens començaria a injectar vents d’origen marítim, però que a la nostra zona seria més agregalat i, per tant, més secs i no tan humits com els que hi hauria de la costa central cap al sud. Així doncs i resumint, s’espera una setmana mig ennuvolada amb estones de núvols més compactes. No es descarta que pugui caure algun plugim, tot plegat poca cosa.

2 comentaris:

Temps Palamós ha dit...

Veig que la sequera també ha fet molt mal als boscos de Cadiretes,segur que si comptéssim els exemplars morts i ho donéssim en forma d´hectàrees,ens sortiria una superfície molt gran,com si hi hagués hagut un incendi.

Jaume Deu - fotògraf ha dit...

Veritablement es una pena que en aquest maravellós paisatge, es vegi tan desolador, es una llastima aquets arbres morts per la manca d´aigua.

Esperem que es cumpleixin algunes prediccions que diuen que a l´àrea mediterrànea i Balears les pluges d´aquesta tardor seràn superiors a la mitja, així sigui !!!

Salutacions