dimecres, 1 d’octubre del 2008

Canvi d'aires i alguns ruixats


A partir de demà dijous, s’escolarà una massa freda pel Pirineu que originarà una davallada considerable de les temperatures divendres i ruixats a la meitat nord, concentrades especialment al Pirineu amb una cota de neu que podria baixar a la seca cara nord fins el s 1200 metres.

El desplom d’una bossa freda d’origen polar amb un centre de -30ºC entrarà pel Pirineu de forma activa amb una temperatura entorn els -26ºC a 5500 metres d’alçada portant un desplom de les temperatures i ruixats continuats en tot el Pirineu amb una cota de neu que baixaria fins els 1200 metres a la cara nord i els 1400 a la cara sud. Tanmateix, fora del Pirineu, a partir de dijous al vespre, es produirien ruixats de forma dispersa en altres punts de la meitat nord, que serien més importants en zones del nord-est de cara la matinada i tarda de divendres.


Els models indiquen que les precipitacions fora del Pirineu serien disperses i poc importants. No obstant, a partir de la matinada de divendres trobarem humitats elevades a 700hPa i 850hPa, amb la bossa d’aire fred en alçada que ens fa malfiar. Aquestes entrades d’aire fred pel nord, amb humitats elevades en capes mitges, originen un efecte rebuf en la zona del nord-est i en el litoral central i sud de la Costa Brava. Així doncs, fora del Pirineu on les precipitacions serien més continuades, esperaria l’aparició de ruixats a partir de la tarda de dijous per zona de l’Empordà i punt interiors del nord-est, que de cara a la matinada s’anirien desplaçant cap al sud, on apareixerien alguns ruixats importants i d’una certa intensitat enfront de la costa (entre Cap de Begur i Barcelonès) que podrien afectar punts del litoral. En general serien ruixats de curta durada però de forta intensitat, localment de forma tempestuosa. Aquests ruixats, podrien durar fins a mig matí.


A partir de la tarda i nit de divendres, els ruixats reapareixerien amb més importància en zones del nord-est, localment amb tempesta i algun gra de calamarsa. No obstant, no acumularien grans quantitats.


Així doncs, a Tossa s’espera un dijous variable amb creixement de nuvolades durant la tarda i nit, que de cara a la matinada i matí de divendres es podria produir algun ruixat de curta durada però d’una certa intensitat.
Divendres, serà un dia fred, on la baixada de les temperatures es farà notar amb força i els ruixats amb possibilitat de tempesta podria afectar la població de forma més important de cara a últimes hores de divendres. A partir de dissabte, el temps es tornaria assolellat i les temperatures començaran a pujar tot i que a primeres hores de dissabte farà fred.


Model HIRLAM. Es pot apreciar clarament l'entrada de la bossa freda.

4 comentaris:

SelvadeTossa ha dit...

Cert que al cap d'unes hores després del pas d'un front fred provinent de l'Oest (com quasi sempre) o del nordoest solen caure ruixats tempestuosos al sud de la costa brava i a l'Alt maresme. Sino m'equivoco això és degut a que la gran quantitat de sistemes muntanyosos de les comarques de Girona que frenen la velocitat del vent (a les capes baixes no bufa tant la tramuntana ni el ponent o el mestral) i això, unit al fet de que encara hi ha molta inestabilitat remanent faculta que es formin cumuls de fort desenvolupament vertical els quals quan s'acosten a la costa succionen també aire desde el mar i el vent arriba localment de llevant (el rebuf) lo qual pot fer augmentar la intensitat de les tempestes quan creuen per damunt de Tossa. Aquests fenòmens penso que passa especialment sovint a la Primavera, quan el sol és més fort i te més capacitat per escalfar el territori i ajuda a que s'intensifiqui la convecció. Posteriorment les tempestes tendeixen a desferse quan arriben damunt del mar (que està més fred).
A la tardor en canvi el potencial convectiu més fort si que està damunt del mar ..pero allà el vent de l'oest al no tenir obstacles pot s'intensificarse de nou i esdevenir un factor contrari a la convecció. No obstant, malgrat això, com que damunt del mar hi ha un factor que afavoreix molt la convecció, que és la humitat (l'aire humit te un menor gradient adiabàtic menor que el sec) això juga a MOLT a favor de que es formin grans nuclis convectius post frontals damunt del mar, com ha passat precisament avui al matí!. Si mireu les imatges del radar veieem com apareixen tot de tempestes enfront de la costa, sobretot de la costa central, pero no han penetrat a terra perque el vent de Mestral no les ha deixat.

I bé; per el que veig està ja plovent!! Malgrat sigui tardor el dia ha estat molt assolejat i s'han format tempestes convectives al LLuçanès i al Montseny i precisament son les del Montseny les que ens van a saludar! A veure si s'intensifiquen amb l'efecte rebuf!

Aigua és salut

Anònim ha dit...

Salut meteotossa!

Una vegada més, l'has tornat a encertar. Esperem que aquest octubre plogui amb abundància. Doncs cal recuperar litres, esperem que tinguem una tardor, com ara final d'hivern principi de primavera.

Felicitats, i continua així!!!!

meteotossa ha dit...

Exacte Tamariu...Però no sempre passa, ja que a vegades, les masses fredes no concentren humitat en el diferents nivells de la troposfera, i per molta corrent ascendent que hi hagi, no hi ha convecció.
Avuio en canvi, si que en trobem a 700hPa sobretot i, a menor mesura, a 500hPa.
Malgrat tenir humitats baixes en superfície, la formació de les tempestes es formen entorn els 3000-5000 metres (700hPa) per després crèixer fins els 12000! (500hPa).
No obtsant això, una explicació genial la que has fet en situacions sinòptiques generals de masses fredes en alçada entrant pel N-NW.
Rebuf, gran rebuf....

Anònim ha dit...

Carai, quines explicacions!!!

Jo de gran vull saber del tema com vosaltres.

Salut.