dilluns, 6 d’octubre del 2008

Canvis a la vista


Demà dimarts, serà un dia de transició, a la espera que un front actiu ens creui d’oest a est i inestabilitzi l’atmosfera.

El més important però, serà la formació d’una petita baixa enfront de la costa catalana, que aportaria una inestabilitat més marcada a la meitat est del Principat amb precipitacions i tempestes que localment podrien ser fortes durant les hores centrals i tarda de dimecres.

El pas d’aquest front, despenjarà una bossa freda en alçada originant una DANA que s’ubicarà entorn l’Estret de Gibraltar a partir de dijous. Una DANA que s’alimentarà de vent marítims degut a l’ubicació de l’anticicló Europeu en el centre del continent allargant-se en forma de pont amb el de les Açores. Aquesta ubicació, impulsarà vent marítim i estancarà la DANA entorn l’Estret de Gibraltar, originant precipitacions molt importants amb aiguats en tota la conca mediterrània espanyola (Comunitat Valenciana, Andalusia Oriental, Balears i meitat est de Castella - La Manxa) a partir de dijous. Catalunya, a excepció de les terres de Tarragona, sembla que es tornaria a quedar al marge, tot i que per dissabte, la basculació de l’anticicló podria apropar la DANA cap a casa nostra.

Com sempre amb aquestes situacions, millor seguir-ho dia a dia.

El que si està més clar, és la situació de dimecres. Ruixats que entrarien pel Pirineu de Lleida i Terres de Ponent, estenent-se per tot el Principat, a la vegada, que es reactivarien en arribar a la meitat est, especialment el nord-est degut a la formació de la petita baixa enfront de la costa catalana, que impulsaria vents humits i aportaria més inestabilitat. Independentment, creixerien nuclis tempestuosos en zones del litoral i prelitoral. Les més importants s’esperarien en zones del nord-est, nord de Barcelona i punts del Pirineu de Lleida.

A partir de dijous, temps variable, amb més núvols que sol, a l’espera de la ubicació final de la DANA i el pont anticiclònic.

1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

Tot i les gotellades d'un dia o d'un altre estem gairebé a mitjans d'Octubre i la riera de Tossa en general segueix força seca.. I tb per el q fa per exemple als ous de Reig dons em sembla que encara estan dormint! (bé, potser esque van treure molt el cap al més de Juny i ara es fan pregar molt més :-) ,tot i així imagino que les plujes d'aquests dies els estiumlaran per tornar a sortir del niu abans de q arribi el novembre.

Salut!