dijous, 9 d’octubre del 2008

Ens arribarà les pluges o passaran de llarg?


La situació sinòptica d’Est ja s’ha configurat en tota la conca mediterrània espanyola amb pluges continuades i abundants, especialment en diferents zones de València on s’han superat els 100 litres, és el cas d’Ontinyent (València), on fins les 20 hores d’avui dijous havien caigut 140 litres. Aquestes precipitacions, també han afectat zones de Castelló,Alacant, Murcia, est de Castella la Manxa i, fins i tot, ha nevat a Sierra Nevada per sobre dels 2500 metres. Ha Catalunya, les precipitacions han estat dèbils i gairebé inapreciables.

Durant les properes hores i ben bé fins dissabte, les precipitacions aniran fent acte de presència en tot el llevant espanyol, serien persistents i acumularan quantitats molt abundants. No obstant, no estarà plovent fins dissabte sense parar. El dia més crític, segons sembla, serà demà.
Quan arribarà a Catalunya?

Sincerament, no ho sé, aquestes situacions són molt complexes, i fins a l’últim moment no es sap on anirà a parar la pertorbació, en aquest cas, una DANA. Els models canvien contínuament i no es posen d’acord. Tot dependrà del moviment de l’anticicló ubicat a Europa. Personalment, i segons passen amb aquestes situacions els mesos d’Octubre, les DANA’s solen viatjar normalment pel mediterrani resseguint el litoral espanyol i, per tant, ens originaria precipitacions a partir de diumenge per les nostres contrades i acumular quantitats abundants. S’haurà d’anar seguint perquè és una incertesa...

Hem de recordar, que som el mes d’Octubre, mes de pluges i aiguats per excel·lència en el mediterrani espanyol, per tant, no és gens estrany trobar-nos aquestes situacions.

I com sempre, animar a seguir informats minut a minut, no cal dir novament, la complexitat d’aquestes situacions.