diumenge, 7 de desembre del 2008

Pluja a la vista! I també fred i neu.


Doncs sí, sembla que a partir de dimarts, les precipitacions faran acte de presencia i semblen que podrien ser generoses per les nostres contrades. A més, les temperatures tornarien a baixar i, per tant, tornarem a parlar de neu en cotes baixes de cara a dimecres.

L’entrada d’una bossa freda en alçada (DANA) creuarà la Península basculant de nord-oest a sud-est, a la vegada que s’anirà aprofundint davant les costes valencianes aportant un temporal de pluges que podria ser important a partir de dilluns en tot el llevant espanyol i pujant cap a les costes tarragonines i barcelonines de cara a demà al migdia i tarda.

A Tossa, la pluja arribaria de cara la nit de dilluns a dimarts, sent continuades durant tot el dia de dimarts. A més, les temperatures tornarien a baixar a partir de dimecres, on es mantindrien els ruixats, la neu podria fer acte de presencia en cotes de 400 – 600 metres. Per tant, dimecres es podria veure neu en llocs poc habituals.

A més llarg termini, de cara al proper cap de setmana, ens podria afectar una potent baixa d’origen polar que donaria precipitacions importants, que en aquest cas, serien de neu en totes les cotes.

Es presenta una setmana molt moguda.
Evolució de la baixa i de l'aire fred en alçada (5500m) els propers dies.
Model GFS. Situació per demà a les 12 del migdia. Apreciem la bossa freda aïllada en nivells alts (DANA) en la meseta sud, que comença a tenir cert reflex en superfície. Aquesta, com es veu en els propers mapes, es comença a aprofundir (dimarts a les 12 hores) passant de 1018hPa a 1010hPa alimentant-se de l'aire fred en alçada (entorn els -23ºC).

Model GFS. En els dos següents mapes (dimecres a les 12 hores), podem apreciar la baixa amb un centre de 1002hPa de pressió (aprofundint-se encara més), realimentant-se per una nova bossa freda en alçada de -34ºC en el seu centre, que serà l'origen del descens de les temperatures i amb aquesta, la de la cota de neu.
Un altre aspecte, serà el temporal de mar que podem tenir, amb un onatge que podria superar els 2 metres d'alçada durant el dia de dimarts. Amb una posterior gregalada a partir de dimecres.
Pel proper cap de setmana ja en parlarem.

2 comentaris:

Jordi Pamplona ha dit...

Hola noi!!!
Aviam Dimarts i Dimecres podria regar de valent per la zona del nord-est. Ja aniria bé ja!!! I tan de bo Dimecres fes una nevadeta!!!
Una abraçada i records!!!

SelvadeTossa ha dit...

M'agradaria veure nevar pero em penso que les condicions no seran encara prou propicies. La bossa freda no estarà centrada sobre Catalunya i quan tinguem el nucli més aprop els vents en superfície seran de gregal, oi? mmm Quan lo ideal seria que fossin una mica més allevantats per dur més humitat i no tant sols això sino que aquesta humitat tanmateix hagués tingut més temps per aixecarse cap a les capes mitjes de la troposfera i condensarse de valent. De totes maneres fa una setmana hi havien condicions similars i va estar a punt a punt, es van formar tempestes damunt el mar que si haguessin tocat Tossa potser si que l'aire fred de dalt es desplomaria suficientment ràpid i fort com per posar un poc de neu les copes dels arbres i teulades abans de mesclarse gaire amb l'aire superficial i calentarse.

Si l'arribada de la bossa i de la baixa coincidissin també amb l'arribada d'un front fred també seria més probable veure neu.

Per altre banda, i independent-ment d'aquesta situació concreta que afecta també a la meitat occidental d'Europa, penso que el continent europeu encara no està prou refredat i si l'Europa central i oriental no està molt freda tampoc crec que sigui fàcil que en alguna situació metereológica propera ens arribin per exemple aires molt freds de l'interior d'Europa que ens portin un fred potent a nosaltres. ..Tu que en penses Fran?
A Rusia aquest mes estant està essent molt més càlid que el normal, amb nits fins i tot sense glaçades. ..La possibilitat d'una onada de fred intens provinent d'europa oriental (falsament anomenada sovint per meteoròlegs sensacionalistes com "onada d'aire siberià" perque Siberia queda molt més lluny i separada per els Urals, com podem recordar :-) opino que seria remota.
Pero bé, com que en la meteorologia afortunadament hi han moltes sorpreses dons a veure que passa. :-)