dilluns, 29 de desembre del 2008

Tossa sota la sorra. Reflexions del temporal.

Les onades envaïen el poble, al riera es començava a taponar. No es podia fer res, la natura, amb el seu element més poderós, l’aigua, atacava el litoral tossenc, inundava carrers, arrasava comerços, bars, restaurants... Posava en perill a vilatans, pescadors intentant traient les seves barques, alguns donant un cop de mà, altres mirant-s’ho a distància i al dia següent a figurar, coses de la política.

El que si està clar, que tota previsió, tot preparatiu era insuficient, no es podia fer res contra aquesta força, malgrat tot, moltes coses es van fer bé, la prova, cap víctima.

Dijous al matí vaig donar l’avís pel temporal i també per neu, tothom estava avisat, preparatius per tallar carrers, per pujar barques... Alguns deien que estava boig, que el que deia que anava a passar era impossible, alguns deien que ni tan sols ho havia anunciat, per sort, el programa es repeteix els dissabtes i diumenges, i clar, més d’un ha hagut de callar o mossegar-se la llengua quan m’han escoltat dir (programa realitzat el dimarts),” que per divendres tindríem pluja, fred i temporal de llevant que sembla que podria ser important”.

Però hi ha una cosa que m’emprenya, i és la gent que va de llesta quan divendres estava a casa tranqui-la, mentre alguns tossencs, i només alguns, ens cobria l’aigua més d’un metre, agafats amb cordes, agafant-nos a arbres quan venien les onades en ple passeig marítim, per intentar treure barques i donar un cop de mà a pescadors i vilatans. Altres, estàven dinant ben tranquils i per la nit amagadets o de passeig... Per mi no hi ha res pitjor que la hipocresia de les persones i intentar enganyar als ciutadans. A mi van estar a punt fa un parell d’anys d’enganyar-me, però no ho van aconseguir i no ho faran ara. Així, que en aquesta gent, en comptes d’estar dissabte figurant a la platja i criticant la gestió realitzada, m’hagués agradat veure-us divendres a la nit, donant un cop de mà i demostrant, tal i com dieu moltes vegades, que esteu per ajudar el poble (i una me...).

MÉS FOTOS


L'illa menjada per una onada. Foto: TVTossa.

La Minerva, aguantant el cop de les onades.
Foto: TVTossa

Es Cap de Tossa, engolit per l'esquitx d'onades. Impressionant!
Foto: TVTossa


L'aigua passejant-se pels carrers de la vila.
Foto: David Colomer.

Foto: David Colomer.

Interior d'uns dels locals després arrasats
per les onades. Foto: David Colomer.
Foto: David Colomer.

Foto: David Colomer.
Passeig i Riera, tota coberta per aigua.
Foto: David Colomer.
AHIR DIUMENGE, TOSSA SOTA LA SORRA.










5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Meteotossa!!!

Molt bon reportatge. I esperem que la pròxima vegada, no et prenguin per boig, i t'escoltin una mica més.
Esperem imatge de la tornada a la normalitat.

Ànim

SelvadeTossa ha dit...

Molt bona i NECESSARIA reflexió!

Penso que desgraciadament no estem "acostumats" a tenir iniciatives espontanies d'ajuda envers altres persones que estan patint situacions greus, siguin del tipus que siguin.
Em pregunto:
Fà mitj segle ..La gent del poble es va "mullar" més per als demés?
No en tinc ni idea perque jo personalment no havia nascut i encara no ho he preguntat a ningú (b, us ho pregunto ara als qui em llegiu) pero m'inclino a creure que segurament tots ens ajudavem més entre nosaltres que no pas ara. D'igual mode se, que actualment,en molts altres païssos -especialment al tercer mon- les families i les persones ens ajudem molt i ràpid entre nosaltres quan passa algo gros.

Interpreto que a Ocident, al segle XXI estem molt "acostumats" a delegar esforços. O anem de còmodes i volem pensar que si algú te un problema de salud (posem per cas) ja existeixen els serveis mèdics i les ambulancies per encarregarse d'aquestes tasques. Si es crema un bosc dons que ja vindran els bombers a apagarlo, etc.
Potser si un infant cau a l'aigua aleshores si que possiblement a molts ens surt la vena més humana (tot i q potser alguns ho fariem més per ganes "d'heroisme" que per amor a l'especie humana) i ens mullem per salvar la criatura fins i tot posant en perill la nostra vida, pero fora d'aquests casos molt "radicals" la conducta penso que sol ser mes aviat de pasivitat.
En canvi, -curiosament- també hi han els casos en que molta gent ens movilitzem quan hi ha una crida previa d'algú o d'algun grup que ens diu per exemple:
"Hem de ser solidaris i anar a ajudar a.... netejar el chapapote de Galicia" (per exemple).
Potser si la tarda del divendres algú hagués dit a través d'una sirena i uns grans altaveus (o per la tele o per la radio ben fort) "Hem d'anar a ajudar.." bla bla bla, repetides vegades, aleshores bastants de nosaltres, fins i tot els fa un moment haviem mirat per la finestra i pensat que "allò no va amb nosaltres" ens hauriem mullat una mica. I els més comodons també alguns hauriem anat per allò de.. "potser està tothom ajudant, o fulanu i menguanu, i si jo no hi soc present pensaran que soc poca persona, Ui em convé anar".

No era el cas perque no hi havien ni altaveus ni cap altre cap mena d'alerta potent de caire per exemple institucional. Em fà l'efecte que això és així en part perque potser, les que governem a altres persones dons sovint pensem (o volem fer creure)que no hi ha cap desastre (fins que es ben palpable el dia després.. (Recordo quan Rajoy va trigar en donarse compte del desastre del Prestige, per seguir en l'exemple aquell anterior del chapapote) i que quan el desastre és ja una realitat aleshores tampoc cal demanar ajuda a la gent perque "nosaltres sols, ja podem, perque el govern tenim recursos, bla bla bla", una altre forma d'egoisme potser, o de temor,a ves a saber que..

Bé; fetes aquestes divagacions generalistes dic (i ara com a "jo mateix"):
BRAVO FRAN, per la previsió tant certa del temps i per l'alerta que vas donar al respecte; alerta que malauradament segurament molts no van voler escoltar o no se la van creure del tot. Si si..
Vas tornar a encertar una nevada (divendres al matí) i portaves dies comunicant que vindria un temporal. A més a més, el dia de Nadal, 24 hores abans de la catàstrofe vas escriure detalladament en aquest mateix blog, i no sols vas escriure, sino que vas ASEGURAR (Cosa la qual cap altre mitjà de comunicació ni
cap altre pronòstic que vaig escoltar ho va dir!!) que seria un temporal històric. Concretament vas escriure:

"Però el que sí serà demà segur i històric, és el temporal de mar, un temporal de mar que passarà la història de la vila. Atenció que demà tindrem inundacions en tota la part del poble que dona al mar (Passeig, zona Ancora, Ramon de Penyafort tallat, i com baixi riera, no vull ni imaginar).

Aixñi que demà a gaudir de la situació i molta prodència a primera linia de mar."

Si molta gent t'hagués fet cas (Ajuntament inclòs, Generalitat inclosa, etc..) i hom hagués posat les mesures d'emergència abans de que començés la llevantada els danys haurien estat molt més suaus.

Jo malauradament no hi era a Tossa el divendres (i xtant tampoc vaig poder fer res, tot i q dissabte si q m'hi vaig oferir, pero llavors el mal ja estava fet) i tampoc vaig poder captar imatges del temporal tant espectaculars
com les que heu fet molts, pero si que vaig en vaig fer els dies següents, més de 600 en total, ja te'n passaré algunes.

Aviam quan tornarà la següent superllevantada i a veure ..A veure si quan es presenti estem totes i tots més preparats (i més solidaris també).

Salut i bona cua d'any.

Anònim ha dit...

El reportatge de fotos està molt bé, pero no acabo d'entendre las reflexions, sembla que parla de politica?
Pensaba que aixó era una pagina de meteorologia?
Fins i tot sembla que et desfoguis engegant a la me... a algú o alguns que critican.. que enganyan.. de veritat que estic desconcertat.
Haure de plantejarme canviar de pagina de meteorologia, a mi la politica no m'interessa per res.

Rupit

SelvadeTossa ha dit...

..A mi em sembla que l'article no parla de política sino de solidaritat entre la gent. El que critica és la falta de solidaritat i també la hipocresia (per pasiva jo crec) de certs polítics (lo qual suposo que tampoc extranya a ningú) pero no acusa a cap persona de carrer ni tampoc a cap polític en particular. No es posiciona GENS políticament ni fa CAP MENA DE PARTIDISME.

Jo també hauria estat indignat si la casa on visc es derrumbés (per exemple) i no vinguessin veins a donar-me un cop de mà i crec que no estaria fent política si ho manifestés! (a menys que es consideri la política un tot).
Dit això en defensa de Meteotossa afegiré (perque jo potser vaig ser també especialment crític ahir) que no pas tothom va obrar malament.

Moltes coses es van fer bé, ell mateix ho diu. No hi van haver víctimes. Això és el més important.
Tanmateix dissabte a primera hora del matí, ja estaven treballant les màquines i van obrir una sortida a la riera.
Si no s'hagués fet això tant ràpid (i aquí ho dic en defensa de l'Ajuntament i de tothom que hi va tenir part en això) les inundacions haurien passat per damunt les totxanes (que també s'havien col.locat molt oportunament!) i anegat molts més llocs.
A les 9 del matí estaven els bombers tallant un gros pi al parc infantil de la platja perque l'area tècnica de Medi Ambient (J.Couso i demés) considerava que podia caure del tot algun dia i ja us imagineu.. També, tot i que hores més tard (potser una mica massa tard pero bé..) veia com la policia col.locava per exemple unes bandes de senyalització i impediment als sectors del passeig que tenien la barana de pedra destrossada, etcètera. Totes aquestes accions es mereixen una nota molt bona i les persones que les van dur a terme, tant si eren polítics com sino, un bon agraïment.

Salut

meteotossa ha dit...

Gràcies tamariu.
A vegades és millor no contestat. Qui s'hagi sentit aludit per alguna cosa serà... no creus? En fi, millor deixar-ho tal i com està i gràcies, realment millor contestació que la teva impossible.

Salut!

Per cert, demà dia 1 a les 14 hores surt el reportatge per TVTossa del temporal.