dimecres, 24 de desembre del 2008

Torna l’hivern!


Després d’aquesta darrera setmana de bonança, el temps (meteorològicament parlar) ens recordarà que som a l’hivern, i de quina manera ho farà!

Una llengua ben freda, d’origen siberià, ens arribarà a partir de demà dijous a última hora, amb la formació d’una baixa enfront de la costa catalana que impulsarà vents humits de llevant. Un còctel explosiu que es manifestarà amb pluja, vent, fred i, fins i tot, neu.

Així doncs, demà dijous, s’anirà ennuvolant progressivament i ha última hora ja es podrien produir les primeres pluges. Serà divendres, quan la pluja s’estendrà arreu, i també la neu, que tot i que apareixerà en principi per sobre dels 1000 metres, anirà baixant al llarg del dia fins a situar-se en els 400 metres i, esporàdicament per sota. Però atenció, ja que a la zona interior (Catalunya Central i terres de Lleida), la neu podria fer acte de presència en totes les cotes, aquest extrem, s’intentarà afinar demà. Però ben atents a les informacions meteorològiques que els darrers dies de l’any es presenten molt mogudets.
I atenció també al temporal marítim de Llevant!

2 comentaris:

SelvadeTossa ha dit...

Bon Nadal Fran!. Sí, la situació que s'acosta és de fred i d'humitat! i a més a més interpreto que amb una configuració isobàrica una mica similar (una mica) a la de la nevada del 1962!!. Oi?
Aviam que passa; lo ideal (crec) seria que hi hagués un equilibri entre el fluxe de llevant i el de gregal o encara més bonament: que bufi llevant a les capes baixes pero que arribi també prou intensament aire fred en alçada procedent del NordEst, i no sols això, sino que aquest fluxe és mantigui uns dies seguits perque tinguin temps d'arribar els aires provinents de Rusia o de quasi Rusia.

Del que discrepo (com sempre) es que l'aire provingui de Siberia (es a dir, que hagi atravessat cap a l'oesta la cordillera dels Urals..). Penso que el terme Siberia s'aplica una mica massa a la lleugera. ...Pero ejjem, et demanaria que em portis la contraria (que et reafirmis i que em corregeixis :-) si realment penses que lo de Siberia va de debò, pq em penso que en saps més q jo jeje

Salut !

meteotossa ha dit...

Bon Nadal company!

Geogràficament parlant tens tota la raó, meteorològicament no. S'anomena siberià perqué el seu origen és degut a les masses fredes de la plana Siberiana, és a dir, l'origen d'aquella (aquesta) massa freda, no vol dir que vingui del cor dels urals, si no que el seu origen, la seva formació, el seu desplaçament ve donat per influència de la massa freda de Sibèria, per entendre-ho, és per donar-li un nom. Com Corrent del Golf (del Golf de Mèxic), massa polar, anticicló de les Açores, fronts atlàntics, vents tropicals, etc.

Respecte la situació de demà, és semblant a la del 1962 en la situació sinòptica, però faltaria una mica més de fred, el 1962 teníem temperatures de -10 a 850hPa i de -35 a 500hPa. Demà, tindrem de -3 a 850 i de -30 a 500hPa. Tot i que la cota la situen en els 500-600 metres, com serà pluja continuada, jo confio en veure neu a 400 metres... A veure si baixa un xic més el fred de latitud i cau una bona nevadeta per sobre dels 300-400 metres a Caidretes...

Però el que sí serà demà segur i històric, és el temporal de mar, un temporal de mar que passarà la història de la vila. Atenció que demà tindrem inundacions en tota la part del poble que dona al mar (Passeig, zona Ancora, Ramon de Penyafort tallat, i com baixi riera, no vull ni imaginar).

Aixñi que demà a gaudir de la situació i molta prodència a primera linia de mar.