dissabte, 13 de desembre del 2008

QUE PASSARÀ? (Nevarà o no nevarà)


Ja tenim, com aquell qui diu, “toda la carne en el asador”. Ara només queda esperar a veure que acaba passant finalment, nevarà o no?

Les diferents informacions meteorològiques apunten que a Tossa plouria durant aquesta matinada però la neu la posen per sobre dels 600 metres. A més, indiquen que desapareixeria les precipitacions a partir de mig matí.

Bé, models en mà, i veient l’evolució del front (està nevant pel centre del país a una cota 400 metres més baixa del previst inicialment), ens fa molt mal fiar. A més, a Tossa es taparà quan ja s’hagi posat el sol, per tant, la temperatura estarà ja en caiguda lliure. A més a més, els models indiquen la formació d’una baixa al Golf de Lleó degut a la ciclogènesis. I les humitats a les capes mitges superiors el 80-90%. Entrada de molt aire fred en alçada (-33ºC) i pas d’un front que es presenta bastant actiu. A la vegada, ens indiquen que estarem dins el rebuf de la tramuntana degut a la ciclogènesis i, per tant, podem tenir sorpreses.

En resum, i portant la contrària als pronòstics dels centres meteorològics, la situació que es preveu si tot va com indica ara mateix els diferents models seria la següent.

A partir d’última hora de la tarda s’anirà tapant per núvols alts, i a partir de mitjanit començaria a haver-hi precipitacions que es farien més continuades al llarg de la matinada. A partir del matí de diumenge, les precipitacions serien més intermitents, en forma de ruixats, alguna d’elles moderades entorn el migdia. La neu, començaria per sobre dels 700 metres i aniria baixant fins els 300 metres de cara a migdia de diumenge. I aquí és on ve la possibilitat de neu a la nostra vila, si més no, a zones molt properes com el Massís de ses Cadiretes. En cas que es formessin els ruixats esperats demà, serien de neu per sobre dels 300 metres, però en cas de ser moderats la neu baixaria fins a cota 0, sí! Fins a la mateixa línia de la costa. A partir de diumenge al vespre, les precipitacions anirien desapareixent.

No cal dir que les temperatures cauran, sobretot les màximes, que em prou feines passarem demà dels 6-7ºC de màxima (depenent si arribarà a sortir el sol). I les mínimes tornaran a ser molt baixes la nit de diumenge a dilluns i de dilluns a dimarts.

Cal dir, que les nevades a cotes baixes gairebé mai venen anunciades, i que la ubicació final de la baixa al Golf de Lleó serà clau per saber realment el que acabarà passant. Ens esperen unes 36 hores de seguiment continuat... Gaudirem i molt aquest cap de setmana...
Model GFS de temperatura en alçada. Situació esperada per demà diumenge a les 18 hores on s'aprecia com ens entra una bossa freda en alçada de -33ºC. Per fer-nos una idea, avui tenim la de -22ºC.

Model GFS. Humitat esperada demà diumenge a les 18 hores a uns 1500 metres d'alçada on observem humitats superiors al 80% en tot el NE de Catalunya, essencial per la formació núvols convectius.

Model GFS de precipitació per demà diumenge a les 18 hores. Dona precipitacions per demà diumenge a la tarda, però és que també en donen els de migdia i matí.

I el model UKMO coincideix també en aquesta possibilitat de precipitacions per demà a la tarda entorn els 5 litres, en cas de neu representa un 3 cms, depenent de la humitat de la neu.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bones,

Ara farà un any d'aquella petita nevada a cotes altes de Tossa. Va ser durant el cap de setmana de la Marató de TV3, quan a mitja tarda va començar a nevar per tot el massís de ses cadiretes. Fins i tot es va tallar el coll de Terra Negra al trànsit, ja que s'havien acumulat un 5 o 10 cm de neu.
Esperem que durant aquest cap de setmana torni a passar quelcom l'any passat. I esperem que aquest pronòstic tan arriscat que fas Fran, es compleixi.
Una forta abraçada des del llit, per culpa d'aquest refredats.