dijous, 18 de desembre del 2008

La nevada del 1962.

Molta gent recorda l’any de la gran nevada, aquella nevada que va caure pel Nadal del 1962 en molts punts del litoral mediterrani. Alguna gent la va viure amb il·lusió, altres amb greus problemes degut a la gran quantitat de neu acumulada en tot el litoral. Altres gent, com jo, només la recorda gràcies a imatges de l’època, imatges que ens venen el cap com dos esquiadors baixant per la Plaça Catalunya de Barcelona, o alguna postal de la nostra població.

Aquella nevada, ha estat considerada com la nevada del segle XX, i a Tossa, és coneix com l’any de la gran nevada. Aquell any, si es va tenir un Nadal blanc.
.
Però perquè va passar aquella nevada?
.
En aquest mapa (mapa 1), podem apreciar la situació sinòptica de la nit del 23 al 24 de desembre d’aquell 1962, en ella, apreciem un potent anticicló (H) ubicat al nord d’Europa, amb un radi d’influència que s’allarga a tot el nord d’Europa i zona oest de Rússia. A la Mediterrània, observem una zona de baixes pressions, amb baixa relativa (T) entre Tunísia i l’illa de Sardenya. Hem de recordar, que a l’hemisferi nord, els anticiclons giren en el sentit de les agulles del rellotge i les borrasques en sentit contrari (antihorari). Si observem el mapa, podem veure que degut a aquestes rotacions, els vents a Tossa venien del nord-est, amb un llarg recorregut provinent gairebé de la mateixa Sibéria.
.
Mapa 1.

Si observem el següent mapa (mapa 2), del mateix dia i hora de l’anterior, representa la temperatura que hi havia a 850hPa, és a dir, a uns 1500 metres d’alçada. En aquest mapa, podem apreciar, com una llengua molt freda es desplaça des de terres siberianes fins a casa nostra, seguint el mateix recorregut que indicava els vents de superfície que em vist en el mapa anterior (mapa 1). Aquesta llengua d’aire siberià, ja començava a entrar pel Pirineu a -10ºC (però amb un centre en la zona de centreeuropa de -15ºC).

Mapa 2.En el mapa 3, ja corresponent al dia de Nadal (25 de desembre), podem observar com la baixa relativa ubicada entre Tunis i Sardenya s’ha aprofundit originant un flux més humit sobre el litoral català (recordar que la baixa gira contrari a les agulles del rellotge i si seguim el seu recorregut, veient que els vents agafen tota la humitat del mediterrani). Aquesta baixa, doncs, ja no porta vent tan marcats del nord-est, sinó que ja tenen un recorregut més marítim, gairebé d’est, que aporta humitat a tot el litoral espanyol que ajudada per l’aire fred en alçada i amb l’alimentació necessària que aportarà la mateixa baixa hi haurà les condicions necessàries per a la convecció i la precipitació.

Mapa 3.
En el mapa 4, correspon a la temperatura que ho trobàvem aquella nit blanca de Nadal. La bossa siberiana, ja ha baixat més de latitud empesa pel vents de nord-est en tots els nivells. Aquesta hora ja havia començat la nevada, amb uns -7ºC a 1500 metres d’alçada.

Mapa 4.
Al dia següent, tot el litoral, prelitoral, zones interiors es va despertar ben blanca, amb gruixos que superaven el mig metre d’alçada en molts punts de la costa, i entre els 20 i els 30 centímetres en la majoria d’indrets. Va estar tot la nit nevant, gent que aquella nit va acudir a la Missa del Gall, al sortir es va trobar la intensa nevada sobre els seus caps i un fred ben viu, acusat pel vent marítim que bufava de forma moderada. Realment, va ser tot un temporal de neu històric.

En el següent vídeo, teniu un clar exemple de com va quedar Tossa, imatges insòlites d’una Tossa blanca.


8 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin bon reportatge!

I el video és genial, increíble!

Gràcies meteotossa per compartir-ho i per donar aquesta visió de Tossa que no dóna ningú de a vila. Un forma més de promocionar la nostra vila!

meteotossa ha dit...

Gràcies Francesc pel compliment. jejeje. Les fotos són d'en Josep Colomer. I sí! és uan forma més de promocionar el nostre poble, i a més, d'una forma completament gratuïta per a tots (bé, menys per a mi, jejeje).
En fi, gràcies per seguir el bloc i el comentari i, sobretot, que t'hagi agradat,

Anònim ha dit...

Et tinc que felicitar, aquest article és per treure's el barret. M'ha agradat molt, tan debò aquest any passés alguna cosa com aquesta. Encara que amb la meitat d'això em conformo!

Jordi Pamplona ha dit...

Hola noi!!!
Increïble article eh?MOLT BÉ!!Et felicito perquè el videoés genial...per cert, en quin format graves els videos al youtube? és ue jo tinc videos MPEG i no mels deixa carregar...com ho haig de fer?
Merci i una araçada des de Vic!!
Jordi
Meteovic

Anònim ha dit...

Una explicació espectacular. Gràcies per el temps que dediques a que la gent de Tossa i de fora de Tossa, puguin apreciar i gaudir de la nostra vila, i de les seves peculiaritats meteorològiques.

Altre vegada gràcies, per aquest temps que dediques de manera desinteresada.

I espero que continuis així.

jordi cerdanya ha dit...

MOLT BÔ !!!

Soc en Jordi de Meteo Cerdanya

Tenim sort que amb la tècica actual tinguem una visió d'aquest fenòmen que va passar el 1962.

Jo en aquella època vivía a Barcelona, i recordo el fet de sortir de Missa del Gall, i començar la nevada, que no va parar durant tot el dia de Nadal i em sembla que el de St. Esteve

Les fotos de Tossa del 1962, no tenen res d'envejar a les que es poden fer aquí dalt aquest últims dies.

tempspalamos ha dit...

Esplèndit reportatge meteotossa !

A veure quan podrem tornar a admirar imatges com aquestes.

records

Anònim ha dit...

Ets una bèstia Malenki!!
Vull felicitar-te per la teva feina publicada en aquest espai.
M'agradaria recalcar les teves paraules, dures però certes, per a mi del tot encertades.
Segueix així.
Pel que fa al comentari de Jordi Cerdanya:
"Les fotos de Tossa del 1962, no tenen res d'envejar a les que es poden fer aquí dalt aquest últims dies".
Estàs de conya o què?? Com es pot comparar el temps de la Cerdanya (nevades cada 2 x 3) amb el temps i situació metereològica que hi ha a Tossa??? Aquest comentari te'l podries haver estalviat.

Juyu.